PLEDOARIE
PENTRU VIAŢĂ LUNGĂ:
SANATATE PRIN SEMINŢE, LEGUME SI FRUCTE
OVIDIU BOJOR - DOCTOR ÎN FARMACIE, Membru al Academiei
de Ştiinţe Medicale
CATRINEL PERIANU - MEDIC GENERALIST
Editia aIII-a
Motto:
"Şi a zis Dumnezeu: «Iată vă dau vouă toate
ierburile care au sămănţă în ele, de pe toată faţa pămăntului şi toţi pomii
care au roade cu sămânţă în ele. Acestea să fie hrana
voastră.»"
(Facerea 1, 29)
CĂTINA ALBĂ
HIPPOPHAE RHAMNOIDES L. (FAM. ELAEAGNACEAE)
La sfârşitul verii şi până toamna târziu, călătorul
poate desluşi pe povârnişurile Văii Prahova, Teleajenului şi Trotuşului, pe
dealurile Buzăului şi practic în tot lanţul subcarpatic, ba chiar şi în Deltă,
ciorchinii portocalii ai Cătinei, arbust ţepos care are şi proprietatea de a
fixa terenurile în pantă. Datorită valorii deosebite a fructelor, acestea au fâcut
obiectul a numeroase cercetări originale româneşti şi străine, Cătina fiind
totodată introdusă în cultură şi ameliorată în multe ţări (USA, Germania etc.)
PRINCIPALII CONSTITUENŢI
Fructele de Cătină albă conţin 80-85% apă,
zaharuri, în special monozaharide (0,05-0,50%), acizi organici (1,5-4,1%), pectină
(0,14-0,50%), polifenoli şi substanţe taninoase (1,80%), celuloză (0,90%),
proteine (1,20%), ulei gras (8,0-12%), beta-caroten (3,5-10%), calciu (211,8
mg%), fosfor (194,4 mg%), magneziu (186,1 mg%), potasiu (165 mg%), sodiu — mult
mai puţin (2,80 mg%), fier (13,84 mg%), vitamine liposolubile: A (până la 380
mg%), E (16 mg%), F (8 mg%), D (20 mg%); vitamine hidrosolubile, a căror
cantitate variază în funcţie de perioada recoltării fructelor (între 360-2.500
mg%): C, P, K şi aproape toate vitaminele din complexul B.
Conţine 18 amino-acizi, dintre care
majoritatea esenţiali.
Pe drept cuvânt, fructele proaspete şi
produsele liofilizate din Cătină pot fi considerate adevărate suplimente nutriţionale,
care conţin multivitamine, multiminerale şi substanţe probiotice.
Uleiul de Cătină albă conţine 8090%. acizi
numeroşi graşi esenţiali dintre care: oleic, Iinoleic, linolenic (în seminţe),
pantotenic, palmitoleic, heptadecanoic, erucic (în proporţie de 1-1.5, chiar până
la 3%).
Mai conţine acizii: succinic, malic, maleic,
ascorbic etc, alfa şi beta caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină,
fitofluină, kantophilă etc.
Frunzele şi
scoarţa de Cătină albă conţin cantităţi apreciabile de ritosteroli şi
tocoferol.
Prin
tehnologii speciale, cum este în ţara noastrâ, cea practicată de Hofigal, se
pot obţine din Cătină produse care conţin în cantităţi mari substanţe active,
cu o stabilitate bună.
RECOMANDĂRI TERAPEUTICE
Fructele
constituie în primul rând o polivitamină naturală, cu efecte în toate afecţiunile
provocate de carenţa unor vitamine, dar şi cu recomandări deosebite pentru
convalescenţi, în stări de slăbiciune, tonifiante pentru copii şi persoane în vârstă.
Mai ales în
anotimpul rece, când sursele de vitamina C sunt mai reduse, ceaiul de Câtină
este foarte bine venit, putând fi folosit în fiecare zi ca un ceai alimentar,
aceasta datorită savoarei deosebite a fructelor, iar băut rece, în timpul
verii, are un efect răcoritor evident, tăind setea datorită gustului acrişor.
Foarte
importante sunt efectele pe care le imprimă flavonele asupra aparatului
circulator.
Acestea măresc
forţa de contracţie a miocardului, probabil datorită unei mai bune circulaţii
coronariene şi îmbunătăţirii generale a metabolismului.
îndeosebi
quercetina antreneazâ o vasoconstricţie şi o diminuare a permeabilităţii
capilare, ceea ce explică efectele ei în tratarea maladiilor hemoragice, ca de
ex. purpurele.
Vasoconstriţia
este urmată de o vasodilatare la nivel renal, mărind diureza, fructele fiind
utile în insuficienţa renală şi în edeme. Adăugându-se şi efectul hipotensor,
se ajunge la o acţiune complexă, tonifiantă asupra aparatului circulator,
diferită de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile în insuficienţe
cardiace uşoare sau chiar în forme mai avansate, însoţind medicaţia de bază, ca
antiagregant plachetar, antitumoral, antiinflamator, antioxidant, antispastic,
coleretic, diuretic şi antihipotensiv.
S-a preconizat, relativ recent, utilizarea
produselor care conţin kamphaerol în tratamentele limfoamelor, radiculitei,
fiind antagoniste serotoninei, inhibitor al creşterii tumorelor şi trofice ale
mucoasei uterine.
în corelaţie cu compoziţia
chimică prezentată a Cătinei albe, fâră a exagera putem spune că în special
fructele şi uleiul reprezintă nu numai o polivitamină naturală, dar şi o sursă
de microelemente şi substanţe probiotice.
In opinia noastră, valenţele
terapeutice ale produselor pe bază de Cătină nu sunt decât oarecum „pe la
mijloc" de-a fi complet elucidate şi aplicate în fitoterapie.
Se mai citează efectele
ceaiului de Cătină ca antidiareic, antireumatismal, dar în special „depurativ",
în urticarii şi în diferite dermatoze.
MOD DE INTREBUINŢARE
Infuzie din 1-2 linguriţe
la o cană cu — apă, 2-3 căni pe zi.
Asocierea cu niăceşe este
benefică, deoarece rezultă o infuzie care poate fi servită la micul dejun sau
seara, ca un ceai alimentar cu efecte tonice şi reconstituante utile.
Cidrul, care are o
discretă aromă de ananas, se prepară din 200 g fructe deshidratate peste care
se toarnă 5 litri de apă fiartă şi răcită, adăugându-se 1,5 kg zahăr sau miere şi
20-25 g drojdie.
Se lasă 15-20 zile într-un
borcan acoperit cu tifon, agitându-se din timp în timp, după care se decantează
şi se trage la sticle.
Fiind totuşi o băutură
alcoolică, se va consuma cu moderaţie, iar administrarea ei la copii este
exclusă.
Gem, marmeladă, compoturi din fructe proaspete.
Nu neglijaţi nici produsele fabricate de
vechea şi tânăra noastră industrie de produse naturale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu