Doamne fereste!
Nu e vorba despre o idee sau o firma cu intentii omenesti pentru romani si aurul lor de a acoperi cu o planta minune aurul din pamanturi!
Este o stire demna de a fi consemnata intr-o incercare de a trata aceasta minunata resursa a tarii asteia cum se vrea acest blog:
Sibianul Ioan Păşcănuţ a
investit 80.000 de euro într-o plantaţie de cătină, certificată ecologic, şi în
instalaţii de îngheţare şi refrigerare a acesteia, reuşind să vândă fructele
pentru industria farmaceutică, alimentară şi cosmetică din mai multe ţări.
Sibianul Ioan Păşcănuţ este inginer mecanic, iar
înainte de Revoluţie a lucrat la mecanizarea agriculturii, în fosta Staţiune de
Maşini Agricole (SMA). Aşa a ajuns să cunoască toate zonele din judeţul Sibiu
şi să aibă foarte multe cunoştinţe în domeniul agricol.
După Revoluţie, a ajuns să deţină un teren în comuna
Roşia şi s-a gândit mult timp ce să facă cu el. În 2006, a început
înfiinţarea unei plantaţii de cătină.
"Ideile
vin. Dacă le bagi în seamă, dacă ai resurse şi un pic de pasiune... La vremea respectivă, ca şi
acum de altfel, agricultura României era pe aceiaşi butuci pe care au pus-o
unii dintre politicieni. Din dorinţa de a accesa o latură a agriculturii
alternative, am ales această cale. Agricultura clasică toată lumea o făcea şi
toată lumea, de fapt se lăsa de ea pentru că era total nerentabilă. Faptul că,
ulterior, s-au mai introdus acele subvenţii a făcut ca rentabilitatea ei să
crească, dar, la acel moment, nu existau căi de a răzbate în agricultură şi am
gândit o cale de a răzbate în agricultura alternativă. Ele sunt mai multe, dar
eu am ales-o pe aceasta şi datorită faptului că eu cunoşteam această plantă din
copilărie, din flora spontană. Când eram copil, adunam cătină cu bunica mea şi
o predam la centrele de colectare ca să facem câţiva bănuţi să mergem, de 23
August, să bem suc. Cam atunci era perioada de recoltare", povesteşte
sibianul.
El a fost printre primii din România care au înfiinţat
o planaţie de cătină şi, deşi avea destule cunoştinţe în agricultură, nu ştia
prea multe despre plantaţia de cătină. Pentru a se pune la punct, a citit
extrem de multă literatură de specialitate, mai ales din afara ţării, pentru că
în România, chiar şi în prezent, bibliografia de specialitate în acest domeniu
este extrem de redusă.
Neştiinţa l-a costat însă timp şi bani.
"Această plantă intră pe rod după cinci ani. În
plus, nu toate plantele se prind din primul an. Trebuie să înlocuieşti, să
umpli golurile. Există exemplare femele şi masculine. Dacă ai prea mulţi
masculi în planţatie, nu este bine pentru că ţin locul ocupat, masculii nu-i
cunoşti decât la trei ani după plantare, ceea ce mi s-a întâmplat şi mie şi a
trebuit să scot câteva sute de masculi ca să pun femele. Cei care livrează
materialul de plantare ţi-l dau pe categorii, dar nu tot timpul este aşa cum ar
trebui, în plantele femele găseşti şi mulţi masculi. Acesta este un impediment
de care eu m-am lovit pentru că am fost chiar printre primii când m-am apucat.
A fost foarte mult de muncă, faptul că n-ai ştiut cum să o iei şi ce să faci,
am ajuns să facem foarte multe greşeli, care ne-au costat timp şi bani, dar pe care încet, încet am
reuşit să le remediem", spune Ioan Păşcănuţ.
Bărbatul a ajuns, într-un final, după ce a accesat şi
fonduri SAPARD, să aibă şapte hectare şi jumătate plantate cu cătină, întreaga
plantaţie fiind certificată ecologic.
Investiţia în plantaţie a fost de aproximativ 55.000
de euro.
"Exceptând preţul terenului, care poate varia,
calculul se face simplu: îţi trebuiesc 1.500-2.000 de plante la hectar, pe care
le poţi lua de la 1 la 3 euro, depinde de unde le iei şi cât de selecţionată
este planta respectivă. Se găsesc în ţară, dar şi afară. În ţară sunt peste un
euro, afară peste doi. Eu i-am adus de la o staţiune de cercetare de la Bacău,
dar n-am mai sfătuit pe nimeni să se ducă acolo. Pe lângă preţul plantaţiei,
este preţul lucrărilor agricole, care se ridică, să spunem, la arat, discuit -
undeva la 2.000 de lei la hectar, deci vreo 400-500 de euro. Apoi sunt lucrări
pe care le faci sau nu le faci: împrejmuiri, care sunt necesare că altfel ţi le
distrug animalele sau mai ştiu eu cine", explică Ioan Păşcănuţ.
Sibianul spune însă că nu e de ajuns să înfiinţezi o
planţaţie. Deşi aceasta nu este deloc pretenţioasă, adaptându-se perfect la
zonele de deal şi de munte, la terenuri accidentate, trebuie să ai foarte mare
grijă ce faci cu fructele întrucât acestea se pot păstra doar congelate sau
uscate, în 48 de ore de la recoltare cătina intrând în oxidare.
"Dacă vorbim de investiţie, plantaţia este una şi fructele
sunt alta. Plantaţia se poate face la preţurile pe care vi le-am spus, dar ce
faci cu fructele? Acolo vin alte investiţii. Recoltarea se face prin detaşarea
ramurilor, tăierea lor. Le tai, le îngheţi la minus 28 de grade, le scuturi, le
vânturi şi cătina rămâne îngheţată până la procesare. Cătina se poate păstra
doar congelată sau uscată. În 48 de ore de la recoltare, cătina intră în oxidare,
lucru pe care foarte multă lume nu-l
cunoaşte. Şi faptul că mai întâlnesc oamenii care vor să cumpere de pe tarabă
cătină... E clar că dacă ea stă două săptămâni pe tarabă, e intrată în oxidare.
Asta înseamnă că, în loc să consumăm antioxidanţi, consumăm oxizi. Devine
toxică, nu otrăvitoare, dar proprietăţile ei, practic, nu mai există",
susţine Ioan Păşcănuţ, care, după ce a citit atât de mult despre cătină, a
realizat o teză de doctorat care tratează exact aceste lucruri: procedee de
prelucrare, transport şi depozitare a cătinei.
În consecinţă, s-au mai investit peste 25.000 de euro
în instalaţii de îngheţare şi refrigerare a cătinei. Astfel, sibianul reuşeşte
să păstreze fructele de cătină de la momentul recoltatului - undeva din august
până în octombrie - până pe timpul iernii, când marile firme din industria
farmaceutică, alimentară şi cosmetică nu mai au de unde cumpăra fructe
proaspete sau uscate, stocurile fiind epuizate.
Cel mai mult şi cel mai bine, Ioan Păşcănuţ vinde
cătina pe timpul iernii.
Contractele nu sunt foarte ferme. Greu îţi găseşti un
contract ferm. Cătina în cantităţi mari se caută după ce cealaltă, cea
proaspătă, dispare de pe piaţă. Dacă ai unde depozita. Eu nu pot să o dau la
acelaşi preţ ca cel care se duce şi o taie de pe deal, o curăţă acasă cu copiii
şi o dă la cinci lei. Eu nu pot, pentru că am atâtea investiţii, plus că
fructele mele sunt certificate ecologic", afirmă omul de afaceri sibian.
Potrivit acestuia, un preţ corect pentru cătina sa
este 2,5-3 euro pe kilogram, pentru cătina congelată, şi undeva între 12 şi 16
euro pentru cătina uscată, pentru că, din cinci kilograme de cătină proaspătă,
se obţine un kilogram de cătină uscată. El a vândut cătină pentru firme din
Grecia, Germania, România, dar şi din alte ţări.
Ioan Păşcănuţ procesează, în firma proprie, o mică
parte din cătina pe care o produce şi obţine suc de cătină, nectar de cătină şi
ulei de cătină, produse cu care aprovizionează un lanţ de magazine alimentare
din judeţul Sibiu şi se prezintă la diferite târguri şi expoziţii. În rest,
toată cătina o vinde congelată celor care doresc să o proceseze. A ales această
cale pentru că, doar aşa, ceea ce produce el este sută la sută natural.
"Principala problemă este că
produsul nu se poate păstra foarte mult timp în stare pură, ci doar în
condiţii de refrigerare. Neavând adaosuri pentru stabilizare, produsul realizat
trebuie să-l ţii maxim două luni, în condiţii de refrigerare, la patru-cinci
grade. Dacă aş da prin reţeaua de mari
magazine sau depozite aceste produse, la cum merge vânzarea, stau cu lunile în
depozite şi îşi pierd proprietăţile. Aşa, dăm doar la magazine mici, care cer
stocuri mici şi le aprovizionăm constant. Ca să ţină mai mult, ar trebui să
adaugi conservanţi, dar atunci nu mai este ecologic şi nu mai are calităţile pe
care mi le doresc. Atunci căutăm o cale de mijloc: îi las pe alţii să
proceseze, eu le ofer fructele, iar eu satisfac piaţa locală, în judeţul Sibiu,
unde pot să le ofer naturale", precizează Ioan Păşcănuţ.
Sticla de 500 de
mililitri de suc sau nectar de cătină se vinde cu 25 de lei, iar litrul de ulei
de cătină se vinde şi cu 250 de euro. Potrivit lui Ioan Păşcănuţ, acest ulei
face toţi banii.
"Dintr-un kilogram de cătină uscată obţin 120-140
de grame de ulei. Practic, este un concentrat de vitamine şi elemente bioactive
foarte puternic. Pentru uz extern, este cel mai bun cicatrizant, iar în cazul
arsurilor, dacă îl pui la timp, elimină acea exfoliere,
iar rana se vindecă foarte repede şi bine. În plus, este bun pentru orice
afecţiune a pielii: de la eczeme până la ... orice. Intern, este bun pentru
foarte multe acţiuni, de la tubul digestiv până la boli grave, la care zice că
le încetineşte evoluţia. Am avut mulţi bolnavi de cancer care au încercat, la
sfatul medicului, să facă o cură de ulei de cătină. Este
demonstrat ştiinţific că are proprietăţi în acest sens", explică sibianul.
El povesteşte că nu şi-a amortizat încă investiţia,
dar, de vreo trei ani, firma a intrat pe profit. Ca să-şi scoată toţi banii ar
trebui să se mai dezvolte, dar dezvoltarea înseamnă alte zeci de mii de euro
care ar trebui investite. Cu toate acestea, spune că o plantaţie de cătină este
o adevărată afacere.
"Este o afacere, dar să nu te aştepţi la foarte
multe de la început. Timpul este foarte mare până obţii rezultate. Aş
recomanda-o cu mare inimă celor care vor să înceapă o afacere din cătină, dar
să mă întrebe foarte bine înainte despre ce este vorba şi cum se face",
spune sibianul, care le atrage atenţia tuturor să nu creadă în "prostiile"
de pe internet prin care li se promit profituri uriaşe la afacerile cu cătină.
Sibianul spune că "ceva tot trebuie să
facă", aşa că va continua să-şi dezvolte afacerea şi va mai cumpăra
instalaţii de îngheţare şi refrigerare, instalaţii de uscare şi procesare a
fructelor şi chiar va căuta să mai planteze cătină, aceasta fiind "o
afacere din care se poate trăi".
CONTACT
repere de contact NP
Prod
S.C. NP PROD S.R.L.
Sibiu
Sediul
social: com. Marpod, str. Principala, FN, jud. Sibiu
Adresa de corespondenta:
Sibiu, str. Poiana nr.6 bl.40 ap.25
Administrator: Dr. Ing. Ioan Pascanut
Telefon: 0744510654
E-mail: office@catinabio.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu