(preluare de pe internet din Stirile Pro Tv, se poate si altceva in afara de manele, derbedei, crime, accidente si politicieni care indruga verzi si uscate...)
Acum, la inceput de toamna, se culege catina, iar boabele
portocalii s-au dovedit a fi o mina de aur. De la cultivatori si pana la
producatori - cu totii obtin venituri frumoase dupa ce au transformat culturile
de catina in afaceri de succes.
Datorita calitatilor ei, catina este folosita in
alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.
Alexandru Vulpe se ocupa de cultivarea catinei de 35 de
ani si a reusit sa obtina un soi nobil, Mara, de 4 ori mai bogat in vitamine decat cel
salbatic. In urma cu trei ani si-a investit economiile intr-o cultura de 18
hectare la 20 de km de Arad, dar nu se ocupa doar de productia de fructe.
Alexandru Vulpe, cultivator: "Producem 700.000 - 800.000 de fire de catina bune
de plantat. Are calitati gustative, olfactive, iar Mara a depasit pretul de
1.7-1.8 euro pe kg."
In acest an, din ferma aradeanului vor pleca in
strainatate aproape 100 de tone de catina.
Aceste bobite de catina contin de 10 ori mai multa
vitamina C decat citricele, iar cei care le consuma in mod obisnuit sunt feriti
iarna de raceli.
Pentru un hectar de catina, investitia este de
aproximativ 10.000 de euro, dar in 2-3 ani, dupa ce apar primele fructe, banii
se recupereaza.
Iar in Bistrita Nasaud, cu 400.000 de euro, Iacob Rosca a
pus pe picioare o fabrica in care prelucreaza catina adusa din toata tara:
"Ajunge in faza uscata,
dupa care se macina si pe urma se baga la extractie in rezervoare. Si de aici
incepe procesul de extractie uleiului de catina, care dureaza 24 de ore."
Datorita proprietatilor ei benefice, catina este folosita
in in alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.
Iacob Rosca, inginer chimist: "Uleiul este un produs de baza
introdus in multe unguiente, pentru plaja, tratarea pielii. Contine peste 32 de
vitamine"
Dintr-o tona de catina se extrag 25 de litri de ulei, iar
un litru se vinde cu aproximativ 130 de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu