sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Importanta catinei albe

!Importanta catinei albe se datoreaza unor însusiri extrem de valoroase:

!Catina alba este fixator si consolidator al terenurilor celor mai degradate datorita capacitatii mari de drajonare;

!Catina alba, având facultatea de a asimila azotul atmosferic direct prin bacteriile simbiotice fixate pe radacini, amelioreaza solul, este deci o planta pioniera;

!Fructele contin numeroase vitamine valoroase, astfel catina albaare de doua ori mai multa vitamina C decât macesele, cunoscute anterior ca cele mai bogate in aceasta vitamina. Continutul in carotina (provitamina A), acidul citric si manita este mai mare de 10 -15 ori decât la lamâie (550 – 900 mg la 100 g suc), vitamina E care revitalizeaza organismul uman se gaseste în uleiul de catina într-o cantitate mai mare (200 mg %) decât la toate speciile pomicole si mai mult decât în soia (120 mg %), porumb (100 mg %) si floarea soarelui (100 mg %);

!În fructele de catina alba se mai gasesc vitaminele P, B1, B2, A, K, F, etc. Vitamina F apara celulele umane contra cancerului si iradiatiilor;

!Vindecarea Ranilor este grabita de uleiul fructelor de catina alba;

! În fructele de catina s-au identificat 15 microelemente ( fier, mangan, bor, aluminiu, titan, etc. );

!Din fructe se pot obtin numeroase produse alimentare: suc, vin, gem asociat cu cirese si prune, unt, etc.;

!În industria farmaceutica s-au preparat numeroase medicamente pentru vindecarea tesuturilor iradiate, boli de stomac, ca narcotic;

!Plantele de catina au o mare valoare decorativa datorita contrastului culorii albicioase a plantei precum si a culorii portocalii a fructelor, cu verdele închis al coniferelor;

!Cu plantele de catina alba se înfiinteaza garduri vii impenetrabile pentru livezi, care le apara de infiltratiile iepurilor;

!La marginea însorita a perdelelor de protectie se recomanda a se planta catina alba;

!Din rezidurile ramase dupa extractia uleiului si a sucului, se poate obtine un furaj foarte bogat în vitamine, microelemente etc. folosit în hrana pasarilor si animalelor domestice în stare proaspata sau uscata, s-au obtinut si produse farmaceutice pentru zootehnie;

!Dupa extragerea elementelor pentru uz medicinal materialul ramas se foloseste pentru obtinerea unui colorant galben natural – galben de catina.

În lucrarea Fitoterapie traditionala si moderna, autorii, Ovidiu Bojor si Octavian Popescu recomanda cidrul din fructe de catina care se prepara din 400g. fructe uscate sau 1 ½ kg. fructe proaspete la 10 l. apa si 3 kg. zahar. Se folosesc damigene cu dop etans si tub de fermentatie prin care se elimina bioxidul de carbon. Fermentatia dureaza 15-20 zile. La suprafata se formeaza de obicei o pelicula uleioasa care se alege separat si se pastreaza pentru tratamentul ranilor greu vindecabile sau al arsurilor severe, cazuri în care lichidul uleios se aplica direct pe plaga.

Aceiasi autori recomanda aparatul SALIN, purificator de aer, cu placi saline, inventia chimistului Constantin Pascu, asociat cu preparate din catina alba ( ceai, ulei pulverizat pe gât, pilule de catina) în tratamentul afectiunilor O.R.L. si pneumologie.

Actiune hipotensiva are uleiul de catina produs de Hofigal S.A.

Ca diuretic cu aport în vitamine si saruri minerale este recomandata infuzia din fructe de catina, 3-4 lingurite la ½ litru apa, 2-3 cani pe zi cel putin o saptamâna.

În afectiunile vasculare se recomanda siropul de catina (marca Hypericum, Favisan sau Hofigal) care are un continut ridicat în vitaminele C si P si în provitamina A acestea contribuie la mentinerea normala a permeabilitatii si elasticitatii capilarelor, prin aceasta la normalizarea circulatiei sanguine.

Se recomanda ca tonic cardiac ceaiul sub forma de infuzie preparata din 2 lingurite la o cana cu apa, se beau 2-3 cani pe zi. Fructele împreuna cu ciresele, visinile, fragii, capsunile, merele, strugurii si lamâile se pot folosi preparate sub forma de suc, compot, marmelada sau gem.

În tratamentul exemelor coapte se recomanda infuzia preparata din 2 lingurite de fructe uscate sau 2 linguri de fructe proaspete la o cana cu apa, se beau 2-3 cani pe zi.

Compozitia chimica a unui produs obtinut din catina, Polivitarom, comparativ cu Multivita-Glucose, produs de import din R.P. Chineza folosit ca vitaminizant o lunga perioada de timp în tara noastra



Nr.crt.
Componenta
Multivita - Glucose comp. La 100 g.
Polivitarom 50%
1
Vitamina C
20,00 mg.
400 mg. %
2
Caroten
-
13,14 mg. %
3
Vitamina B1
1,10 mg.
0,075 mg. %
4
Vitamina B2
0,5 mg.
0,636 mg. %
5
Vitamina B4
0,20 mg.
-
5
Vitamina B6
0,66 mg.
2,75 mg. %
6
Vitamina B12
0,22 mg.
-
7
Vitamina D2
1,000 u. i.
-
8
Xantofila

20,94 mg. %
9
Vitamina E

0,734 u. i.
10
Vitamina F

120 mg.0/00
11
Vitamina PP
11,00 mg.

12
Acid folic

2700 mg.0/00
13
Ulei specific

16,2 g %
14
Pantotenat de Ca
5,00 mg.

15
Inozitol
50,00 mg.

17
Glucoza ad.
100,00 g
100,00 g
18
Calciu

0,35 g %
19
Fosfor

0,06 g %
20
Magneziu

0,02 g %
21
Fier

16,6 mg. %
22
Cupru

0,8 mg. %
23
Mangan

1,4 mg. %
24
Cobalt, Seleniu

urme





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu