joi, 28 februarie 2013

Lectia de Marketing

 
 
 
Avem teorii cat cuprinde privind economia de piata.
Din plante valoroase, precum catina se obtin produse accesibile si utile tuturor. Un grad ridicat de competenta si profesionalism creaza alta lume, diferita de cea de la noi.
 
 
 
Iata si reversul pachetului cu bomboane cu tot ce intereaza consumatorul cu privire la ce i se ofera.
 

 
Al treilea exemplu e o eticheta pentru tuica - eau de vie. Fina, delicata, cu un fel de imitatie de sigiliu...se recomanda combinata cu alte bauturi alcoolice sau nonalcoolice, e prezentat soiul din care s-a obtinut...
Are desenate 3 prune mai movui decat cele doua de pe etichetele fara prea multe amanunte cunoscute de toti amatorii de alcool din Romania inainte de 1989 ca tuica "Ochii lui Dobrin".
Era alt gen de vanzare...fara marketing...

luni, 25 februarie 2013

Dinita, caii, magarii si ortodoxia la romani


Fiecare epoca din istoria unei natiuni poarta numele cuiva care a fost in miezul epocii respective legat de un anumit fenomen caracteristic perioadei respective.

Comunistii au avut probleme cu taranii care detineau parghiile productiei agricole si cooperativizarea, intreprinderile de stat au fost in masura sa ii lase pe tarani fara parghii. S-a mers pana la a se propune decimarea cailor din Romania pe motiv ca existau masinile necesare pentru lucrarile in camp si transport in agricultura. Nu s-a aplicat la fel ca si introducerea ateismului obligatoriu. Taranul carutas facea de toate, carausie, mici furtisaguri de pe camp si cate altele. Folclorul autentic arata legatura romanului cu calul sau, Liviu Vasilica ramane nemuritor cu cantecele lui teleormanene de acest gen si nu numai el.

Nici cu mos Gerila si alte artificii oamenii nu au putut sa uite ca Sfantul Vasile, Ion, Maica Domnului sau alte sfinte le-au dat numele sarbatorind in fiecare an ziua onomastica dupa calendarul crestin ortodox sau catolic.

Eram student la Agronomie in anii 80 si profesorii stateau prin camine de Inviere dar noi ingrosam masa de credinciosi la manastirea Casin sau in alte locuri.

Fantastic insa cum abia acum in libertatea asta desantata dezideratele unei alte epoci devin realitate. Tinerii bogati sau saraci nu mai au nici un Dumnezeu dar sa mai si tina cont de Sarbatori si Sfinti. Totul e prilej de tocat bani oricat de putini sau multi ar fi...

Caii si magarii saracii sufera ca incet dar sigur se duc cei care le erau sluga. Imi povestea in tren cineva din zona Aradului ca cei instariti isi permiteau sa tina cai de duminica, grasi, frumosi erau pusi la docar in anumite zile cand si stapanii erau imbracati de sarbatoare. Sa tii un cal, magar mai putin, dar si o vaca insemna cel putin un hectar cultivat cu nutret, care trebuia cosit de mai multe ori, uscat si adapostit sa tina pentru pana la vara urmatoare. Nu pot sa uit miile de navetisti care erau pentru mine niste eroi. Faceau munca cea mai de jos la CFR sau in alte intreprinderi, poate mai chiuleau ca mai manjeau cate un sef dar cand somnul era cel mai dulce pentru oraseni, cu desagi pline cu paine de oras, mezeluri si alte de-ale gurii urcau in personale si ajunsi in grupuri mai mari sau mai mici, galagiosi ca sa alunge somnul, in vagon scoteau cate o sticla de tarie si cu borcanele de plastic de vitamina C sau alte medicamente beau pe rand cate o dusca stergandu-se la gura cu maneca dupa o grimasa datorata arsurii provocate de dusca la ora aceea inca de noapte, terminau sticla, puneau capacul ca intr-un ritual sacru la cutiuta devenita toi, unul punea dopul la sticla goala si o aseza undeva in bagaje intre paini si pachete cu bunataturi. Ajunji acasa se odihneau putin si o luau cot la cot cu taranii ramasi acasa la munca campului. Orasul era undeva departe, mirosul pamantului si aburul calului muncit erau fericirea acelor oameni parca din timpuri ancestrale pentru mine acuma. Aud ca mai nou se fac pe autostrada raliuri de carute...

Ce sa faca tinerii cu caii si magarii, mai bine pierd timpul prin locuri de distractie dupa ce s-a prapadit al batran, vand bietele animale la dealeri ca pamantul e parloaga asteptand investitorii...

Nu e asa peste tot dar e o oportunitate pentru smecheri sa puna mana pe carne ieftina si sa o dea pe bani ceva mai multi unora care pe bani mai multi o dau altora care pe bani si mai multi o baga in semipreparate care imbie pe englezi sau francezi sau nemti sau suedezi sa manance carne de vita. Te bagi in tarata te mananca porcii, adica manaci porcarii. Si asa se imbogatesc unii care nu mai picotesc prin primele personale ale diminetii ca sa se duca sa tesale calul si sa iasa cu el la munca pe camp sau la carausie... dar cati nu ajung acuma in mizerie prin satele romanesti datorita viciului si nemuncii !!!

Acuma mai e si un fenomen care nu e din vina taranului, autostrada, soseaua moderna cu bolizi si tiruri vajaind navalnic nu mai e locul pe unde caruta sa mearga in siguranta. Uneori nici la lotul omului nu se mai poate razbi cu calul si caruta si atunci la abator birjar!

Si fiindca domnul Dinita este cel care apare in fata la actualele reforme ale circulatiei moderne banuiesc ca in viitoare talk show-uri in lungile dezbateri despre miraculoasa disparitie a cailor si magarilor vii sau morti epoca va fi denumita epoca Dinita. Da Doamne mintea romanului de pe urma si fa Doamne ca bietele animale care nu se bucura de dragoste mercantila a politicienilor precum cainii si pisicile sa nu dispara de tot. Ca atei abia era postumana a ajuns sa faca pe cei mai tineri dintre romani...

 

luni, 18 februarie 2013

Editura Ceres 1992


Televiziunea era o speranta pentru Editura in sensul atentionarii celor interesati ca au aparut lucrari de valoare pentru agricultura.
Telenovelele si consumismul media au adus si agricultura acolo unde e acuma.


Atunci erau acordate subventii pentru cartea de valoare.
Acum cei cu opere fundamentale pentru stiinta dau bani de la ei, daca isi permit ca sa poata sa isi publice creatiile.
Am trecut si prin tranzitia de la cultura la analfabetism a poporului nostru devenit consumator de mizerii...




miercuri, 13 februarie 2013

Botanistul Vasile Ciocarlan



"Cand dai, la inceput dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce esti." (Parintele Arsenie Boca)
“You cannot teach a person anything; you can only help him find it within himself.” – Galileo Gallilei


Am avut azi parte de cateva ore minunate. Vorbisem la telefon cu domnul profesor dr. Ciocarlan Vasile si a ramas ca la 10.30 sa ne intalnim la Facultatea de Horticultura in camaruta plina de carti pe care o stiu de mai bine de 30 de ani unde este o lume diferita, este universul unuia din marii botanisti ai tarii. Nu de mult spatiul era impartit cu alti colegi care, discret, l-au parasit, discret  asa cum au trait o viata lasandu-i frumoase amintiri…Subiectul intalnirii mele cu domnia sa era pregatirea lucrarii mele pentru Conferinta dedicata catinei albe de la Berlin. Nu din merite de mare promisiune in ale botanicii ci fiind singurul tulcean din an am participat in prima vacanta de vara ca student la cercetari privind cartarea buruienilor in Delta Dunarii pentru a se urmari efectul unor erbicide in conditiile de acolo.
Am trecut cu bine examenul la botánica de care destui studenti treceau abia dupa ce aprofundau materia in anul acela sau in urmatorii.
Aproape neschimbat, domnul profesor ma astepta cu cateva carti deschise la specia care ma interesa. Erau volume noi, cele de pana in 2006 fiind cunoscute de mine la pregatirea tezei de doctorat. Fara ochelari, sigur pe domnia sa mi-a raspuns la cateva intrebari impletind amintiri si impresii.
Acum lucrarile publicate le plateste din pensie si alte cateva modeste venituri dar o mare satisfactie o are cand putinele exemplare sunt epuizate dupa ceva timp, recompensa fiind ca acum stie ca mare parte ajung la renumite si consacrate universitati si institute de cercetare sau botanisti. Exista cateva plante descoperite in anii de cercetari prin tara care asa cum majoritatea sunt marcate de cel care le-a denumit marele Linne de exemplu, au numele fostului meu profesor ca descoperitor.
Dupa ce am incheiat discutía si mi-am luat notitele necesare, dupa ce a incuiat micul cabinet, am iesit pe hol unde studentii stateau pe scaune asteptand sa intre la examen. Intrebat daca doamna profesoara X este in sala de examen un pustan sictirit intreaba pe ceilalti: “Cum le cheama pe astea, ma?” Am mers mai departe dupa ce o fata ne-a indrumat unde o gaseam pe doamna profesoara. Chipul profesorului era ca de piatra. Am mers amintindu-i de frisoanele care ne apucau pe toti cand pronuntam numele dumnealui sau al profesorului de chimie Gheorghe Campeanu al carui fiu este acum Rector. Cu o alura smechereasca la cei 84 de ani ai sai domnul Ciocarlan a zambit: “Da, era TBC”, am ramas uimit: “Tractoare, Botanica Chimie…” Era ceva din folclorul studentesc ce imi lipsea din cunostintele mele de absolvent. Mi-am amintit cu satisfactie de un moment cand domnul profesor Popescu Victor intrand in cabinetul unde eram impreuna cu alti profesori vazandu-ma ca ma ridic de pe scaun din respect, pentru a-l saluta, mi-a spus ca sunt singurul doctorand care s-a ridicat de pe scaun cand a intrat un decan... E ceva diferenta fata de pustiul care nu stia nici macar cum o cheama pe profesoara "aia"…
Mergand, domnul Ciocarlan mi-a povestit cat de greu a ajuns profesor el, al 14 lea copil al unui taran din Neamt.
A fost o scurta trecere prin tunelul timpului, pentru care nu pot decat sa ii multumesc, pentru ajutorul dat in a invata meseria de horticultor dar mai ales cea de om dar si pentru ca sunt sigur ca oricand pot gasi la domnia sa un raspuns la únele probleme care pentru horticultura sunt identice cu problemele de matematica pentru un politehnist. De aceea domnia sa si domnul Campeanu erau asa exigenti acum mai bine de 30 de ani…

duminică, 10 februarie 2013

Amintire din anul 2005 de ziua Noului An Chinezesc


In calitate de doctorand si profesor asociat la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti am prezentat in 2005 o sinteza a realizarilor din Romania avand la baza impresionanta prezentare a plantei in Marea Enciclopedie Agricola  din 1938 la Conferinta International Seabuckthorn Asociation de la Beijing.
In peste 30 de ani de pasionate acumulari privind tot ce se refera la aceasta planta minune care este catina alba, cred ca apogeul l-a constituit privilegiul de a vedea pe viu ce pot face niste minti dibace cu ce le ofera natura. Exista structuri la nivel national, si e vorba de China, care coordoneaza aceasta problema. Nu ca la noi...
Referitor la ikebana am primit o felicitare de Anul Nou asa incat pot spune ca ei ca si in orice domeniu merg spre maximum de utilizare a tot ce ofera in acest caz planta. Sunt cateva imagini culese de pe internet care oglinesc cele afirmate de mine.
Nu pot sa uit fabrica de imbuteliere a unor produse naturiste pentru Japonia in acea perioada. Muncitorii erau imbracati in albastru, intelectualii in alb. Erau niste flacoane cu suc concentrat care erau produse intr-un proces tehnologic care te ducea cu gandul la filmele SF.
Intr-o incinta relativ ingusta am fost intampinati cu aplauze, erau poate peste o suta de gazde. Efectul pentru un om obisnuit intr-o astfel de ambianta e fantastic. Se pare ca niste centri nervosi aflati in palma dau un efect tonifiant si celor care aplauda. Nu sunt inventate ci doar exploatate de comunisti aceste manifestari de masa unde mai mult sau mai putin obligati unii ii aplauda pe altii...Toti chinezii au stat in picioare, noi pe scaune cu mese inainte pe care ne astepta un minunat aranjament floral pe care ca sa imi dau seama ca nu am visat il mai pastrez ca in Marile Sperante ale lui Dickens dar la o scara redusa..., erau si materiale referitoare la intreprindere. A vorbit reprezentantul beneficiarului japonez.
Un aranjament floral care in 2005 mustea de viata acum e putin mai mult decat o amintire

Biotipuri selectionate


Zona in care Republica Populara Chineza a declansat un amplu program de stabilizare a loesului inclusiv prin utilizarea catinei


Imensele suprafete plantate in nord in scop antierozional sunt sursa de venit pentru populatia saraca


Apare rolul cercetarii stiintifice, materia prima obtinuta in nord e transformata in produse care se valorifica in tari ca Japonia care sunt dispuse sa le cumpere la propria valoare











In standul pus la dispozitie de organizatori erau produse din marile state care stiu ce inseamna bogatiile naturii si le transforma in venituri considerabile.
Am prezentat si eu ca romanul impartial cateva materiale preluate de la producatori romani dar era ceva romanesc, ca materialele de igiena si pungile adunate de conationali lucru stiut spre uimirea mea de multi chinezi, in loc sa cunoasca ce realizari are Romania in domeniul catinei, realizari inmormantate de hotia si feudalismul instalat dupa 1989 aburit acum de o inchizitie ai carei inchizitori sunt ori fosti hoti spalati de pacate ori de beizadele acestora sau dregatorii lor care si-au schimbat look-ul dar nu si naravul pe la inalte universitati...
Dar e anul nou Chinezesc ! Si ei au acum probleme, florile mele uscate arata ca totul se transforma, poate se distruge iminent intr-un ciclu pe care doar catina il poate schimba nu hotia...nici zeul BAN.

luni, 4 februarie 2013

Notite de curs si schite -1983




Printre insemnari am imortalizat cateva chipuri de cadre didactice care predau in acea perioada



Prof. dr. Dumitrescu ICL Vidra - legumicultura



Conf. dr. Dobra Victor - conducere auto si tractoare


 Conf. dr. Tudor Tudor Tehnologii de conservare a produselor horticole


Conf. dr. Voican curs legumicultura generala si speciala autorul tratatului si a unei Enciclopedii de Horticultura 

Institutul pentru Legumicultura Vidra

S=700 ha.
S irigata=500 ha.
Sector cercetare 90 specialisti
Sector productie 20 specialisti
Laboratoare:
Laborator de organizare si tehnologie
Genética si ameliorare
Agrochimie
Protectia plantelor
Cultura protejate
Producerea semnitelor
7 ferme;               6 semincere
                             1 mixta ciuperci, miceliu, industrializare
100.000.000 lei venituri
1500 muncitori in perioade de varf.
Investitii 120.000.000 lei
Asigura 40% din necesarul de seminte al RSR
1980 investitii 4 milioane dolari
Import 6 milioane dolari
1983 import numai pentru colectii 47.000 dolari
Statiuni:
SCPL Arad
SCPL Isalnita
SCPL Buzau
SCPL Bacau
SCPL Iernut
Laboratoare in alte statiuni si intreprinderi
SCPV Stefanesti Arges 6 cercetatori
IPLF Mosneni
Organizare IPILF Topoloveni Arges
IPILF Caracal
SCP Geoagiu
SCPH Cluj
Activitatea se desfasura pe programe de cercetare
1 tomate
2 ardei si patlagele vinete


sâmbătă, 2 februarie 2013

Imputernicire



Anul 1989 a fost pentru mine anul unor schimbari rapide. Se vede ca existau informatii ca se fura. Atunci Intreprinderea de Contractare,  Conservare si Achizitionare a Produselor Agricole a devenit minister, in viziunea ministrului Zamfir, deci a lui Nicolae Ceausescu era inasprirea controlului. Atunci mai functionau inca Militia, Securitatea, Partidul, Romania etc. Dar cat de complexe sunt imputernicirile, daca se aplicau sau s-ar aplica si azi unde eram acuma…??