I and sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L)
O frumoasa poveste consider a fi relatia dintre mine si aceasta planta minune pentru omenire.
De mic am fost un filatelist pasionat, timbrele nefiind altceva decat ferestre spre tot ce misca, este si va fi pe pamant. Timbrele au o aplicatie practica, inlesnesc comunicarea intre oameni dar au marele merit ca sunt reale nu virtuale. Dintre multele timbre dedicate plantei am ales unul romanesc.
A nice story I consider to be my relation with this magic plant for humanity.
When I was a child I a was a passionate stamp colectioniar, stamps being
windows to all was, is or will be on the Earth. But stamps real, not virtual. I
selected a stamp dedicated in Romania to sea buckthorn.
Mi-am castigat dreptul de a preda un curs facultativ la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti fiind premiat la primul concurs de terminologie stiintifica organizat in Romania si Moldova, acesta fiind motivul participarii mele la Paris in anul 2000 la prima conferinta mondiala a terminologilor fiind din cate stiu singurul agronom, stiinta care reprezinta prima meserie a omului care inainte de prostii trebuie sa aiba burta plina dintotdeauna...de aici prima enorma greseala a societatii moderne: mediul si mancarea sunt lasate la urma, primeaza placerile...
Din pacate media la noi se aseamana cu acel intreprinzator, un anonim printre multii distrugatori ai Romaniei la care m-am dus pe la inceputul anului 1990 sa-i propun dezvoltarea exploatarii resurselor de catina. Raspuns: A, catina am citit ceva, adu cateva tone ca le vindem imediat.
Avea un ultramodern fax pe o masa...
De fapt povestea mea legata de catina a inceput prin iarna anului 1982 intr-o seara in amfiteatrul unde se desfasura Cercul de Pomicultura al Facultatii de Horticultura din Institutul Agronomic "Nicolae Balcescu" Bucuresti cand domnul profesor dr. ing. Cepoiu Nicolae ne-a prezentat o teorie care castiga teren in Romania (de atunci evident!!) aceea de a se introduce in cultura specii valoroase din flora spontana printre care si Hippophae rhamnoides L.
Domnul profesor dr. Brad Ion mi-a onorat cu prezenta prezentarea publica a tezei de doctorat in 2006. Din pacate domnul profesor dr. ing. Cireasa Victor cel care de fapt a tratat planta din punct de vedere horticol in premiera in tara noastra nu a fost prezent. Am cunoscut si pe parintele sivic al catinei Ioan D. Lupe. Am fost la domnia sa acasa impreuna cu fiica mea, eleva in clasele primare, in drumul de la scoala acasa. Avea un singur fiu plecat de mult in strainatate si nu putea sa il viziteze. Impreuna cu sotia s-au bucurat, chiar emotionat, caci aveau o nepoata de aceasi varsta cu fiica mea.
In afara de dulciuri pregatite de o nevasta de silvicultor domnul cercetator ne-a spus adresandu-se mai ales fiicei mele: "Totul se repara pe lume, moartea si vorba nu se mai repara. O data mort orice a disparut. O vorba o data spusa, orice ai face nu o mai poti anula..." era alta lume cu alti oameni pe care sunt mandru ca i-am cunoscut, ce prostie e aceasta cugetare in mintea microscopica a atator vip-uri de carton acuma...
In calitate de profesor asociat la USAMV Bucuresti am participat in China la Conferinta mondiala dedicata catinei albe.
Am prezentat aspecte privind importanta plantei in publicatia "Agricultorul Roman".
Am avut onoarea sa prezint lucrarea de doctorat unor mari personalitati ale stiintei agronomice din Romania reuniti in cadrul comisiei.
A fost un moment emotionant pentru mine cand, dimineata, inainte de ora 6, doamna Adriana Olteanu care prezenta o emisiune foarte matinala dar si adecvata intrarii intr-o noua zi cu un tonus ridicat a raspuns rugamintii mele si a adresat o invitatie la sedinta de prezentare publica a tezei de doctorat pe postul national de radio. Absolut intamplator imediat dupa anunt a fost o melodie interpretata de domnul Petre Sabadeanu cunoscut mai mult ca un interpret de frunte al cantecului popular.
Originar din comuna
Sântana, județul Mureș, Petre Săbădeanu a slujit de peste 50 de ani cântecul de
pe Valea Mureșului, prin glasul său amplu, frumos și curat. A fost profesor
doctor inginer, membru al Academiei Oamenilor de Știință, președintele
Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România. A publicat 20 de cărți, a
fost autorul a 300 de articole apărute în revista de profil, a susținut 500 de
referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse
simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate.
Din pacate calea aratata de mine in 2006 nu imi confirma numele, chiar pe plan mondial planta e tratata ca o afacere, nu se intelege ca ea e o solutie data de natura pentru rezolvarea multor aspecte ale crizei care duce la un dezastru parca voit din ce in ce mai iminent al speciei umane.
Unfortunately the way I presented
in 2006 not confirms my name, (prophet and angel) not only in Romania. The same
situation is on all the Earth where the plant is treated simplest like an
affair. They don’t understand that it is a solution offered by the Nature for
the treatment of many aspects of the crises. I consider the result of this
ignorance in this situation will produce a disaster, in appearance induced, but
imminent for all humanity.
Este si acesta un mod de a-mi exprima recunostinta pentru cei care mi-au acordat sansa de a prezenta munca de peste 30 de ani in slujba transmiterii mesajului ca asa cum trebuie tratat orice subiect in mileniul al III lea, si catina trebuie utilizata integral nu doar pentru a imbogati pe cativa.
Un motiv este si Dobrogea natala, cu minunata mea urbe milenara, Tulcea care simte din ce in ce mai des palma puternica data de natura care are mijloace sa arate omului ca nu tehnica aducatoare pentru unii de profit poate da urmatoarei ere din istoria omenirii denumirea de post-umana!!!