ROLUL
CĂTINEI ALBE ( Hippophae rhamnoides L. ) ÎN ECOSISTEMUL ANTROPIC
Autor:
doctor ing. Proorocu A. Angel
Cătina
albă ( Hippophae rhamnoides L. ) este o specie cunoscută şi folosită de mii de
ani de oameni, ea creşte în stare naturală pe un vast areal.
Plantele
de cătină albă sunt întâlnite frecvent în sudul Angliei, partea de nord a
Spaniei şi Portugaliei, sudul Franţei şi se extind pe un cordon ce mărgineşte
Alpii, pe ambii versanţi, respectiv în nordul Italiei, sudul Germaniei, Elveţia
şi Austria. În partea răsăriteană a Europei, cătina albă este răspândită în
Cehia, Slovacia, Ungaria, sudul Poloniei, România şi se continuă pe coastele
nordice ale Mării Negre, până în Caucaz. Traversarea Asiei se face prin partea
centrală, mai ales în Pamir şi Altai, China şi ajunge până în Japonia. Se poate
afirma deci că este o specie eurasiatică, are o arie naturală de răspândire
dintre cele mai vaste pe globul pământesc. Se întinde peste toată Europa şi
Asia, de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific. Latitudinal urcă până la
paralela 67 grade 56” în Norvegia şi coboară până la paralela 23 grade 27” în
Asia până la Oceanul Indian între golful Persic şi India.
Putem
afirma că specia se cuprinde 180 grade longitudine şi 440 grade latitudine. Pe
altitudine urcă până la 5.600 m în Himalaia şi la 2.213 m în Alpi.
În
ultimul timp datorită adaptabilităţii şi valorii sale este cultivată şi în
America şi Australia.
Primele
informaţii privind utilizarea terapeutică a cătinei apar în tratatul clasic de
medicină tibetană “ RGYUS BZI “ din secolul al VII lea e. n. care recomandă
utilizarea fructelor de cătină în alimentaţia şerpaşilor, în ascensiuni,
datorită proprietăţilor nutritive de excepţie.
În
grecia antică Dioscorid şi Terophast recomandau utilizarea cătinei în hrana
cailor de curse pentru sporirea masei musculare şi a luciului pielii. De altfel
denumirea botanică de “hipophae“ vine de la hipo = cal şi phaos = a străluci. În
cele patru cărţi ale farmacopeei chinezeşti atribuite perioadei dinastiei Tang
(907 e.n.), preparatele din cătină sunt frecvent utilizate în tratamentul
bolilor de piele sau ale tubului digestiv.
În
Rusia unde creşte pe suprafeţe extrem de întinse este numită ananas siberian
datorită sucului plăcut dar şi datorită proprietăţilor revigorante.
Se
poate afirma că planta s-a bucurat de atenţia oamenilor din cele mai vechi
timpuri.
Cercetările
asupra cultivării şi valorificării plantelor de cătină albă, (Hippophae
rhamnoides L.) au constituit subiectul de studiu al multor colective de
specialişti în silvicultură, biochimie, horticultură (pomicultură, arhitectură
peisageră), industrie alimentară,
zootehnie, medicină umană şi veterinară, fitoterapeutică tradiţională şi
modernă etc. din multe ţări ale lumii, care au urmărit să stabilească valoarea
fructelor, frunzelor şi a rădăcinilor de cătină, posibilităţile de utilizare,
sub multiple forme, în scopuri alimentare, terapeutice, al protecţiei mediului
etc.
În
perioada 18-23 februarie 2002, la Universitatea Palampur din Delhi, India, a
avut loc primul congres internaţional dedicat acestei plante în exclusivitate.
Anul acesta s-a desfăşurat la Berlin în Germania o manifestaţie ştiinţifică
similară.
Şi
la noi în ţară s-a apreciat valoarea speciei astfel în Marea Enciclopedie
Agricolă apărută in 1938 sub redacţia lui Constantin Filipescu, se arată că:
“Specia este utilă în silvicultură pentru fixarea dunelor sau terenurilor
mişcătoare, poate suporta bogăţia de săruri – NaCl, a solului din care motiv
poate fi esenţa proprie pentru refacerea ţării Vrancei şi altor regiuni
despădurite din regiunea saliferă subcarpatică în care instalarea pădurii pe
soluri bogate în sărături întâmpină greutăţi. Ramificaţia sa bogată şi
numeroşii săi spini îl fac apt pentru garduri vii. Ca arbust este foarte
ornamental, atât prin frunzele sale argintii cât şi pentru fructele sale orange
care se produc în număr mare şi persistă pe ramuri după căderea zăpezii.”
Având
în vedere că redactarea lucrării a durat aproape două decenii, putem afirma că
specialiştii români cunosc de aproape un secol efectele benefice şi estetice
ale cătinei şi folosesc calităţile deosebite ale speciei în ameliorarea şi
fixarea solului.
Un
exemplu de introducere a cătinei într-un ecosistem este folosirea plantei în
Delta Dunării, unde rezultatele au fost remarcabile. Ea fixează azotul
atmosferic prin intermediul formelor simbiotice produceând 2 – 179 kg.N/ha/an.
Este
considerată o plantă pionier, după 20-30 de ani ea lăsând locul, chiar în lipsa
intervenţiei factorului uman, unor specii mai pretenţioase la condiţiile de
sol.
Cătina
este prezentă în toate tratatele de dendrologie, arboricultură ornamentală şi
arhitectură peisageră. Este preţuită în cultura ornamentală pentru coloritul
frunzelor şi al fructelor care rămân pe ramuri din toamnă până în primăvară. Se
recomandă pentru garduri vii, datotită spinilor acestea sunt inpenetrabile
chiar pentru animalele mici. Se poate utiliza cu dublu scop, ornamental şi
împotriva eroziunii pe taluzuri şi terenuri nisipoase.
În
lucrările româneşti de ikebana este recomandată pentru aranjamentele florale,
având prin forma crengilor spinoase şi colorit un farmec aparte.
Cercetările
efectuate şi la noi în ţară au condus la introducerea cătinei în cultură,
producţiile de 8-10 t./ha. putând asigura importante beneficii. Există multe
probleme care stau încă în faţa cercetătorilor legate de crearea unor biotipuri
fără spini şi posibilitatea recoltării mecanizate.
În
zona Buzăului localnicii numesc cătina “boabele Maicii Domnului”, efectul
benefic al fructelor fiind astfel evidenţiat de tradiţia populară.
Se
foloseşte după extragerea uleiului şi a sucului la vopsirea pânzeturilor sau
lânei în culoarea “galben de cătină”.
În
zonele urbane şi limitrofe aşezărilor umane pe terenuri puternic erodate se pot
înfiinţa plantaţii de cătină deoarece recoltarea fructelor implică multă migală
şi un număr mare de lucrători, recoltatul cătinei ar putea să devină sursă de
venit pentru populaţia săracă a oraşelor şi satelor.
Putem
distinge faptul că există cel puţin două motive pentru ca această specie să fie
folosită în actualele condiţii social economice şi de mediu mai ales pe
terenurile degradate:
1) este o specie pionier, pe
rădăcina principală o dată cu apariţia primelor radicele, precum şi pe
rădăcinile secundare iau naştere nodozităţi care au proprietatea de a fixa
azotul atmosferic cu ajutorul ciupercilor din grupa actinomicetelor;
2) având în vedere multiplele
întrebuinţări ale fructelor de cătină ea poate deveni o importantă sursă de
venit pentru populaţia săracă a oraşelor şi satelor. În momentul când vor fi
disponibile cantităţi de cătină ele vor putea fi folosite de agenţii economici
de tip PLAFAR, în industria alimentară, cosmetică şi chiar pe piaţă în
condiţiile în care se va face o mediatizare corespunzătoare a plantei.
Pentru
familiile sărace ar putea deveni o sursă gratuită de polivitamine mai ales
pentru copii şi bătrâni.
Cătina
poate fi folosită şi ca gard viu, având în vedere costul ridicat al
materialelor ea este o formă economică şi ecologică de protecţie a
proprietăţilor ştiut fiind faptul că un gard bine întreţinut nu permite accesul
nici la animalele mici, aici fiind recomandate varietăţile cu spini deşi.
Este
recomandată şi în lucrările de amenajare şi consolidare a terenurilor afectate
de pornituri, pe porţiuni foarte grele cum ar fi râpele, malurile abrupte sau
pe suprafeţe moderat salinizate datotită prezenţei apei freatice sau a
izvoarelor salinizate, pe terenuri frământate fără exces de apă pe textură
argiloasă.
Se
poate folosi şi pe diferite terenuri virane, taluzurile amenajărilor
hidrografice etc.
Într-o
accepţie modernã, putem prezenta cătina ca un adevãrat miracol pentru om,
practic nimic de la aceastã plantã nu este nefolositor:
1. Rădăcinile. Sunt bogate în microorganisme
fixatoare de azot, au un rol antierozional, prin drajonare pot conferi
stabilitate oricãrui tip de sol, pe orice fel de pantã. Nefiind profunde nu
creeazã probleme la defrişare.
2. Tulpina şi lãstarii. Sunt bogate în elemente
nutritive, de accea pot fi folosite în furajarea animalelor. Au ţepi drept
pentru care pot forma cel mai inpenetrabil gard viu.
3. Frunzele. Sunt deosebite ca aspect, de aceea
cãtina este foarte apreciatã în arhitectura peisajerã. Se pare că prin
compoziţia lor chimică pot fi folosite ca un preţios furaj.
4. Florile. Sunt atractive pentru albine, care
la rândul lor asigurã polenizarea aceasta fiind în acest caz mai dificilã,
deoarece planta este unisexuată.
5. Fructele. Ele însele sunt considerate
miraculoase, prezintă polivitamina cea mai complexă întălnitã în lumea
vegetală, aliment, resursã pentru cosmeticã, medicinã (toate componentele sunt
uşor asimilate de organisme, oameni sau animale), industrie alimentară etc.
6. Rezistenţa la boli şi dăunători. Practic
cãtina nu necesitã tratamente, tehnologiile elaborate au demonstrat cã răspunde
pozitiv la aplicarea de îngrăşăminte, dar în cantităţi mult mai mici decât
încazul altor plante.
Starea actuală a solului în România,
lipsa unor fonduri care să permită lucrări de mare anvergură pentru limitarea
fenomenelor negative, justifică plantarea acestei specii pe suprafeţe întinse,
fiind necesară totodată şi o activitate de cercetare care să inventarieze
realizările de până acum, crearea unui atlas al biotipurilor existente, crearea
unei colecţii de varietăţi, pe baza materialului genetic urmând a se trece la
îmbunătăţirea pe cale ameliorativă a unor parametri cum ar fi conţinutul în
vitamina C şi A, desprinderea uşoară a fructelor, lipsa ţepilor etc.
Se
impune atragerea şi integrarea unor firme interesate din domeniul cosmeticii,
industriei alimentare, medicinii tradiţionale, etc. în aşa fel încât cercetarea
să aibă finalitatea în obţinerea unor biotipuri care să asigure obţinerea unor
produse noi şi foarte valoroase.
Acordarea
de facilităţi la înfiinţarea culturilor având în vedere efectul acestora asupra
solului pe care sunt amplasate ar crea un stimulent pentru investitori. Este
interesant de studiat modul în care se vor integra biotipurile existente la
noile condiţiile de mediu. Efectele mediului asupra variabilităţii plantei nu
sunt aproape de loc studiate până acum.
Se
poate concluziona că prin introducerea pe principii moderne, ecologice a
cătinei în ecosistemul antropic în scop mixt, antierozional şi pentru producţia
de fructe, acesta va putea să beneficieze de condiţii ieftine din punct de
vedere economic dar preţioase datorită faptului că nu implică folosirea unor
mijloace sau metode poluante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu